Què és un cercle de percussió

Un Cercle de Percussió és un grup de gent disposada en rotllana amb instruments de percussió. És un grup que funciona seguint l’instint propi i les directrius del conductor, situat al mig del cercle, que és qui dóna forma i dirigeix la música que es genera in situ.

Un Cercle de Percussió és una experiència sensorial que posa a tothom en un mateix estadi dins una mateixa rotllana, sense fer diferències ni d’edat, sexe, estament social, procedència cultural o religiosa, ni tampoc de “nivell musical”, per posar en comú la creativitat i l’esperit de cadascú i generar una orquestra de percussió única, present i exclusiva. Per participar no calen coneixements musicals previs.

 

COM FUNCIONA?

La filosofia dels Cercles de Percussió parteix de la idea que TOTS TENIM RITME, ja que el ritme és arreu.

Mitjançant diferents jocs, patrons i tècniques, i amb un llenguatge no verbal, el facilitador genera i proposa un seguit de codis i suggeriments per tal que el grup es desenvolupi de forma individual i grupal, i es coneguin paràmetres com el timbre dels elements, figures rítmiques, mètriques, dinàmiques (fort i fluix), accents, tocar i no tocar, el “pertànyer” al grup, etc.

La naturalesa no verbal de la música la converteix en un mitjà de comunicació universal, un estímul únic per penetrar en el nostre cos. La pràctica grupal de la percussió ens aporta un sentiment de pertinença al grup que fa que aquest esdevingui un lligam potent entre els participants durant la seva pràctica. No es requereixen coneixements musicals, únicament ganes de passar-ho molt bé.